Namnsdagar i februari

Här hittar du alla svenska namnsdagar under februari månad.


Datum


Namn

Max och Maximilian

Ingen

Disa och Hjördis

Ansgar och Anselm

Agata och Agda

Dorotea och Doris

Rikard och Dick

Berta och Bert

Fanny och Franciska

Iris

Yngve och Inge

Evelina och Evy

Agne och Ove

Valentin

Sigfrid

Julia och Julius

Alexandra och Sandra

Frida och Fritiof

Gabriella och Ella

Vivianne

Hilding

Pia

Torsten och Torun

Mattias och Mats

Sigvard och Sivert

Torgny och Torkel

Lage

Maria och Maja

Ingen namnsdag

I en tid när kalendrar är fyllda med allt från nationella helgdagar till unika firanden kan det ibland vara lätt att glömma bort den traditionella namnsdagen. Trots detta fortsätter namnsdagen vara en dag värd att uppmärksamma, då det är tillfälle till att säkerställa att ingen känner sig exkluderad eller glömd, samt att fira och hylla individen. Här kommer information om namnsdagens bakgrund samt tips för att fira dagen på bästa sätt.

Hur började det?

Namnsdagens historia sträcker sig tillbaka flera sekler och har sina rötter i det kristna firandet av helgon. Varje dag är tillägnad en eller flera helgon och det har varit tradition att människor som bär helgonens namn firar på dessa specifika datum. Detta inducerade en “namnsdag” tradition som i huvudsak fortfarande är i bruk i många länder runt om i världen idag, inklusive Sverige.

Sverige och namnsdagar

Från sen medeltid till 1753 gällde den julianska kalendern i Sverige. Namnsdagarna hade då till stor del koppling till helgon i den katolska kyrkans kalender. Efter att ha övergått till den gregorianska kalendern, började svenska kyrkan att ta bort helgonnamn och ersätta dessa med vanliga eller populära namn. Idag kan vi se namn som sträcker sig från traditionella, som Annika och Johan, till mer moderna namn som Neo och Bianca.

Tips för att fira namnsdag på bästa sätt

Upptäck er familjs namnhistoria

En rolig aktivitet att utföra på namnsdagen är att undersöka ursprunget till och betydelsen av de namn som är betydande för er familj. Att erfara historien bakom namnen kan vara ett utmärkt sätt att öka förståelsen och uppskattningen för dem. Det kan också belysa intressanta fakta om din familjs historia.

Personlig uppskattning

Namnsdagar är en ypperlig möjlighet att visa uppskattning till en person på ett unikt sätt. Det kan vara genom presenter, en gemensam måltid eller till och med ett handskrivet kort där man uttrycker sin uppskattning för individen.

Skapa nya traditioner

När det kommer till att fira, finns det inget som säger att ni måste följa några fasta regler. Varför inte börja skapa era egna familjetraditioner för namnsdagar? Kanske vill du baka personens favorittårta varje år, eller så kan ni varje år äta middag på en ny restaurang. Det viktigaste är att dagens “namne” känner sig speciell.

Namnsdagar ger oss chansen att stanna upp och fira människor i våra liv på ett unikt sätt. Oavsett om du väljer att fira på ett stort eller litet sätt, kom ihåg att uppskatta dem som gör ditt liv rikare bara genom att vara sig själva och att dela deras namnsdag med dem är ett underbart sätt att uttrycka det. Låt namnsdagens firande bli en ny tradition att se fram emot varje år!

Namnsdagar under året: