Namnsdagar i januari

Här hittar du alla svenska namnsdagar under januari månad. Följande namn firar namnsdag i januari.


Datum

Namn

Ingen namnsdag

Svea

Alfred och Alfrida

Rut

Hanna och Hannele

Kasper, Melker och Baltsar

August och Augusta

Erland

Gunnar och Gunder

Sigurd och Sigbritt

Jan och Jannike

Frideborg och Fridolf

Knut

Felix och Felicia

Laura och Lorentz

Hjalmar och Helmer

Anton och Tony

Hilda och Hildur

Henrik och Henry

Fabian och Sebastian

Agnes och Agneta

Vincent och Viktor

Frej och Freja

Erika

Paul och Pål

Bodil och Boel

Göte och Göta

Karl och Karla

Diana

Gunilla och Gunhild

Ivar och Joar

Namnsdagar i Sverige, en underbar tradition som ger oss en anledning att fira lite extra mitt i vardagen. Men hur firar man namnsdag på bästa sätt? Följ med för att dyka djupare ner i detta ämne och få inspirerande idéer till nästa personliga firande.

Namnsdag – Historia och ursprung

Namnsdagar har sitt ursprung i den kristna traditionen där martyrer och helgon blev hedrade på dagen för deras död eller canonisation. Dessa dagar kallas helgondagarna och de flesta namnen i det svenska namnsdagskalendern kom ursprungligen från dessa helgondagar. I Sverige började traditionen med namnsdagar att etableras kring medeltiden. Användningen av namnsdagar var en utpräglad överklassföreteelse fram till 1700-talet. Under 1800-talet blev det mer och mer vanligt att även vanligt folk firade sina namnsdagar och i dag firas namnsdag av allt fler svenskar.

Hur firas namnsdagen på bästa sätt?

Liten gest eller stort firande?

Att fira namnsdag kan vara så enkelt eller utarbetat som man själv önskar. För vissa räcker det med ett välmenande “Grattis på namnsdagen!” medan andra kan fira med stora middagar eller fester. Traditionellt innehåller firandet ofta någon form av uppmärksammande av namndagens ägare. Detta kan vara en liten present, särskild middag, tårta eller blommor.

Fira med en aktivitet

Många väljer att fira sin namnsdag genom att göra något de tycker om. Detta kan vara allt från att ta en extra lång promenad, till att boka en spa-dag eller besöka en favoritrestaurant.

Ringa in dagen med en speciell ritual

Ett annat sätt kan vara att skapa en ritual kring firandet. Att hålla i en särskild namnsdagsfrukost, ta sig tid för en fika på eftermiddagen eller kanske tända ett ljus till middagen, kan alla vara sätt att märka av och uppmärksamma dagen extra.

Ge en gåva

Oavsett om det handlar om en liten gest eller ett större firande är det vanligt att ge bort en present på namnsdagen. Denna present behöver inte vara stor eller dyr, det kan vara något så enkelt som en blomma, ett kort, en bok eller något annat som namnsdagsbarnet uppskattar. Det viktigaste är att presenten kommer från hjärtat och att den visar att du tänkt på personen.

Mer än bara ett firande

Namnsdagen är mer än bara ett tillfälle att fira; det är ett utmärkt tillfälle att visa uppskattning och kärlek till personen ifråga. Det ger oss en chans att ge en extra tanke till de vi håller kära, för att visa omtanke och skapa glädje.

Att fira namnsdag kan vara en rolig och uppskattad tradition, oavsett hur stor eller liten firandet är. Och medan det finns många sätt att fira, är det viktigaste att hålla i minnet att det viktigaste är att göra dagen speciell för personen som firar sin namnsdag. Ha detta i åtanke nästa gång det är dags att fira – och kom ihåg att fira din egen namnsdag!

Namnsdagar under året: