Internationella kyssdagen

Vi alla har upplevt en kyss någon gång i våra liv, men hur ofta stannar vi upp för att uppskatta dess magi? Den 6 juli firas Internationella Kyssdagen, en dag tillägnad denna enkla men kraftfulla gest av kärlek och tillgivenhet. Så häng med när vi dyker djupare in i kyssens värld, betydelsen bakom den och olika sätt att fira denna speciella dag.

Kyssar genom historien

Kyssens historia har fascinerat människor i århundraden. Från forntida Egypten till Romarriket har kyssen haft en betydande plats i olika kulturer och tidsåldrar. I Egypten trodde man att kyssen förde över livskraft, medan romarna bar vittnesmål om vänskapliga och kärleksfulla kyssar som en del av deras sociala ritualer.

Forskning om kyssar

Forskning om kyssar
Forskare har ägnat otaliga timmar åt att förstå fenomenet kyssar. Studier visar att en kyss frigör en cocktail av kemikalier och hormoner, såsom oxytocin, dopamin och serotonin, som alla bidrar till känslor av nöjdhet, glädje och kärlek. Dessutom minskar en kyss stress och förbättrar immunsystemet. Detta kan vara en bidragande faktor till varför kyssar känns så underbara.

Hur olika kulturer kramas

Att krama eller kyssa varierar mycket runt om i världen. I Frankrike är tre kindkyssar vanliga, medan man i Japan kan föredra en enkel bugning. I vissa delar av Indien är offentliga kyssar fortfarande tabu, medan Latinamerikanska länder är kända för sina passionerade kyssar. Lär dig mer om dessa kulturella skillnader för att bättre förstå denna internationella sedvänja.

Romantiska kyssar

En kyss kan betyda olika saker beroende på sammanhanget. En öm kyss på pannan kan uttrycka omsorg och skydd, medan en passionerad kyss på läpparna kan vara början på en kärleksfull relation. Romantiska kyssar har inspirerat konst, litteratur och film i otaliga år. Sättet vi kysser någon vi älskar kan vara ett ordlöst sätt att kommunicera våra djupaste känslor.

Tips för att fira Internationella Kyssdagen

Tips för att fira Internationella Kyssdagen
Vad är bättre sätt att fira denna romantiska dag än att faktiskt kyssa någon du älskar? Här är några tips på hur du kan göra den 6 juli minnesvärd:

  1. Planera en romantisk dejt: Överraska din partner med en kväll full av romantik, följt av en härlig kyss under stjärnorna.
  2. Åk på en romantisk utflykt: Ta med din älskling till en vacker plats där ni kan njuta av varandras sällskap och dela en magisk kyss.
  3. Skriv ett kärleksbrev: En kärleksfull anteckning följt av en kyss för att visa din uppskattning.
  4. Lär dig mer om kyssar: Läs böcker eller se filmer som handlar om kyssar och kärlek.
  5. Gör något för dig själv: Om du är singel, unna dig själv en liten vårdande gest. Självkärlek är lika viktigt!

Sammanfattning

Internationella Kyssdagen må bara vara en dag, men dess betydelse kan kännas långt därefter. Genom att förstå mer om kyssens historia, forskning kring det och det kulturella sammanhanget, kan vi alla uppskatta denna enkla men kraftfulla gest mer. Så oavsett om du kramar din partner, kindpussar en vän eller ger dig själv lite egenvårdnad, kom ihåg att fira denna dag med ett stort leende och kanske en eller två kyssar.


Fler temadagar under juli:


Datum


Temadag

1 juli

 

2 juli

Rosens dag
Internationella dagen för kooperativ

3 juli

4 juli

5 juli

6 juli

7 juli

8 juli

9 juli

Internationella dagen för oskadliggörande av handeldvapen

10 juli

Porslinsblommans dag

11 juli

Internationella råkostdagen
FN's befolkningsdag

12 juli

Fulhetens dag

13 juli

Paltdagen
Internationella Rock ‘N Roll-dagen

14 juli

15 juli

Tornedalingarnas dag

16 juli

17 juli

Dagen för världsomfattande rättvisa
Emojins dag

18 juli

Internationella Nelson Mandela-dagen

19 juli

20 juli

21 juli

22 juli

Approximativa pi-dagen

23 juli

24 juli

Drive-thru-dagen

25 juli

Trä nålen-dagen

26 juli

27 juli

28 juli

Jakttornets dag
Alla föräldrars dag
Världshepatitdagen

29 juli

Internationella tigerdagen
Lasagnens dag

30 juli

Världsbroderidagen

Pocketbokens dag

31 juli

Ovanliga instrument-dagen